Razvoj turizma na tri jezera

U okviru zajedničkog Programa Evropske Unije i Njemačke Vlade za podršku lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini (EU ProLocal), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH krenula je realizacija projekta pod nazivom Razvoj turizma na tri jezera, na području općina Jablanica, Prozor-Rama i Posušje.

Poboljšana međuopćinska saradnja u svrhu planiranja i realizacije aktivnosti za ekonomski razvoj jedna je od mjera ovog programa.Glavni cilj ovog projekta je razvoj održivog turizma jezerskih područja (Jablaničko jezero,  Ramsko jezero  i jezero Tribistovo) putem poboljšanja turističke ponude s fokusom na  turizam za mlade ljude, kampiranje, sport, događaje, kulturu i gastronomiju. Također će se raditi na povećanju vidljivosti destinacija jezerskog turizma, sa ciljem većeg broja posjeta jezerskim područjima, kao i promoviranja ulaganja u turizam.Projektom koordinira Udruženje LiNK, a partneri su: Općina Jablanica, Općina Prozor-Rama i Općina Posušje. Prvi partnerski sastanak je održan 21.12.2017. u uredu Udruženja LiNK u Mostaru, gdje se sa partnerskim općinama usaglasio sporazum o partnerstvu, te razmatrao Operativni plan za implementaciju aktivnosti projekta. Vrijednost projekta je 192 566,70 KM, od čega donator finansira 79,45%, a partnerske općine 20,55% sredstava.

„Ovaj projekat kofinansira Evropska unija u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, EU ProLocal“

Related Posts