Sajam meda u Trebinju mjesto promocije, degustacije i turizma

Na Sajmu meda u Trebinju koji je održan jučer i danas 18. i 19. 8. 2016. godine, značajan udio su imali i korisnici projekta „Tipični proizvodi kao pokretač razvoja ruralnih područja – TERRA – Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“, kojeg provodi Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar zajedno sa partnerima iz BiH i susjedne Crne Gore. Na prikladnom izložbenom mjestu su prezentirani tipični hercegovački proizvodi na bazi meda, a posebno zanimanje su izazvale degustacije slatkih jela od meda. Tradicionalna jela uz neke nove recepte sve više populariziraju med kao izvornu gastronomsku ponudu Hercegovine kako za domaće tako još više i inozemne turiste i goste.

Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić za ovu prigodu je kazao kako se širi ponuda proizvoda od meda, počevši od samog meda i proizvoda iz pčelinjaka kao što je propolis ili matična mliječ, danas idemo dalje u smjeru osmišljavanja novih recepata hrane i pića na bazi meda. Opet sve to ima pravi smisao uz angažman turističkih agencija koje će dovoditi turiste i goste direktno do samog proizvođača, uz obilazak pčelinjaka i upoznavanja samog tradicionalnog procesa proizvodnje, do upoznavanja i sa neposrednim okolišem,  očuvanom florom i faunom ali i kulturnom baštinom kao što su nekropole, manastiri, austrougarske građevine, špilje i drugi historijski objekti.

Voditeljica projekta „TERRA – Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“ Alma Papić je istaknula kako projekt uključuje pčelare koji se ovim poslom bave preko sto godina i kako je to u ovim krajevima tradicija ali i kultura življenja. „Pčelarstvo može biti hobi i dodatni posao, ali također imamo dosta slučajeva da od ovog posla žive cijele porodice i imaju preko stotinu košnica i godišnje proizvode više tona meda i drugih proizvoda. Za njih su ovo iznimno važni projekti kako bi ostvarili dodanu vrijednost svoga rada i ujedno osigurali kontinuirani rad i dugoročnija ulaganja. U novije vrijeme se dosta govori o zdravoj hrani posebice u zapadnoj Europi, a ovi krajevi sigurno mogu prirodnim okruženjem i pčelarstvom doprinijeti tome i značajnije afirmirati ove krajeve istočne Hercegovine i cijele BiH. Svi govore kako BiH ima velike ekološke i turističke potencijale i zdrav okoliš kojega bi svi trebali bolje upoznati, a mislimo da preko ovog projekta i samih aktivnosti koje provodimo mi konkretno idemo u tom smjeru i dajemo svoj doprinos“, kazala je Papić.

Pčelari i sam predsjednik Udruženja pčelara „Trebinje“ Obrad Ninković ističu kako pčelarstvo nije samo hobi ili posao, nego i umijeće i ljubav. Naglašava kako med nije samo proizvod nego je hrana i lijek. Dodaje kako bi se trebalo više raditi na organizaciji oko prodaje i samog plasmana meda i pčelinjih proizvoda, jer bi se sami pčelari mogli više uključiti i opravdali uloženi trud i rad. Pozdravili su ovaj projekt i nastojanja uvezivanja proizvođača i krajnjeg korisnika uz ova proširenja u gastronomskoj ponudi i veće valorizacije meda.

Projekt financira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2007-2013. Nositelji projekta su: Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar (BiH) i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore  (Crna Gora), a partneri na projektu su: Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (Crna Gora) i Udruženje „Okusi Hercegovinu“ (BiH). Ukupna vrijednost projekta iznosi 412.464 € (806.709,46 KM) od čega EU financira 84,70%. Projekt  se provodi 22 mjeseca na područjima općina Trebinje, Nevesinje, Gacko, Bileća, Berkovići, Ravno, Mostar, Stolac i Ljubinje (BiH), te općina Žabljak, Plužine, Šavnik, Nikšić, Mojkovac i Kolašin (Crna Gora).

 

Ukoliko budete imali dodatnih pitanja možete nas kontaktirati na telefon broj +387 (36) 580 151 ili na e-mail: alma@linkmostar.org – Alma Papić, menadžer projekta i asistent Vedrana Pažin – vedrana@linkmostar.org

 

 

 

 

Udruženje LiNK

Predsjednik: Tomislav Majić

Related Posts