Sanacija šteta za BH privrednike poslije majskih poplava dugoročni problem

 Nezavisni biro za razvoj (NBR) je, 16.03.2015.godine, održao Okrugli sto u Tuzli, na temu: „Transparentnost utroška sredstava za sanaciju šteta od poplava/klizišta za mala i srednja preduzeća (MSP) u BiH“. Okrugli sto je realizovan u sklopu druge komponente Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP program) koja se odnosi na kampanju javnog zagovaranja „Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta“. CSSP program finansira USAID i Ambasada Velike Britanije u BiH.

Okruglom stolu su prisustvovali: Mirela Đaković, Ministarstvo razvoja i poduzetništva TK; Šefik Duraković, Općina Gradačac; Mario Jukić, načelnik Općine Domaljevac – Šamac; Alen Ćošković, Općina Domaljevac – Šamac; Muris Bulić, Centri civilnih inicijativa (CCI); Slađana Jovićić, Udruženje obrtnika Grada Tuzla; Abdulah H. Avdić, Obrtnička komora TK; Nezir Hodžić, Udruženje BOSPER; Fuad Ćergić, Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL).
Okrugli sto je započet pozdravnim riječima gosp. Miše Reljića, direktora Agencije za ekonomski razvoj Grada Prijedora, PREDA PD, koji je ujedno bio i moderator na Okruglom stolu, kao i gosp. Envera Sarvan, izvršnog direktora NBR-a. Nakon pozdravnih riječi, gosp. Enver Sarvan, je učesnicima predstavio CSSP program i nacrt Analize podrške oporavka biznisa u poplavljenim područjima u BiH. Cilj održavanja Okruglog stola i jeste, da se na osnovu zaključaka i preporuka, odnosno, razmjene prakse i iskustava od strane učesnika, dopuni i precizira navedeni nacrt Analize.
Tako se, kao jedan od značajnijih zaključaka, može izdvojiti činjenica, da velika većina privrednika, ni nakon deset mjeseci od majskih poplava, nije dobila potrebna sredstva za sanaciju pretpljenih šteta. Sredstva koja su i izdvojena za ovu namjenu bila su nedovoljna, a ponekad i nestruktuirana na pravi način. Zbog toga su privredni subjekti bili prinuđeni da sami saniraju nastale štete što im je prouzrokovalo dodatne troškove. Ovakav slijed događaja svakako je doveo do smanjenja njihove konkurentnosti, značajne izgubljene dobiti, smanjenja njihovih investicionih mogućnosti, a time i do smanjenja zapošljavanja. Upravo zbog toga, zajednička ocjena učesnika i jeste, da se u narednom periodu, iz budžeta i iz sredstava međunarodnih organizacija, moraju obezbijediti sredstva za pomoć stradalim privrednicima. Neki od zaključaka do kojih se došlo usmjereni su i na samu prevenciju za zaštitu od poplava, koja je u prethodnom periodu neosporno izostala.

Navedeni, ali i mnogi drugi zaključci do kojih se došlo, doprinijeli su ostvarenju samog cilja Okruglog stola. Naime, na osnovu precizirane i dopunjene Analize, LEDnet (mreža za ekonomski razvoj) će prema nadležnim vlastima pristupiti zagovaranju za kreiranje konkretnijeg programa pomoći biznisima, kojeg još uvijek nema.

Related Posts