Studijska posjeta „Putevima meda kroz Durmitor i Hercegovinu“

U sklopu projekta „Tipični proizvodi kao pokretač razvoja ruralnih područja – TERRA – Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“, kojeg provodi Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar zajedno sa partnerima iz BiH i Crne Gore, danas je svečano otvoreno promotivno-prodajno mjesto meda u prostorijama „Okusi Hercegovinu“ u Starom gradu u Mostaru u kojem će se pored meda i proizvoda od meda kao prepoznatljivih hercegovačkih proizvoda izlagati i prodavati i drugi tipični proizvodi. Promotivno/prodajno mjesto je otvoreno prvog dana Studijskog putovanja organizovanog za turističke djelatnike iz BiH i Crne Gore kako bi se pobliže upoznali sa novim prekograničnim turističkim proizvodom „Putevima meda kroz Durmitor i Hercegovinu“ ostvarenim u sklopu ovoga projekta.

Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić ovom prigodom je kazao kako je kroz ovaj projekat Hercegovina još više prepoznata kao turistička regija koja pored „Puteva vina“ sada ima i „Putove meda“ čime se proizvodnja meda i proizvodi na bazi meda podižu na nivo turističke atrakcije. „Zadovoljni smo što smo kroz projekat uspostavili promotivno-prodajna mjesta za prezentaciju i prodaju meda i drugih tipičnih proizvoda koji, uz druge komponente novog turističkog proizvoda značajno doprinose turističkoj ponudi Hercegovine. Želimo jače uvezati turističku zajednicu i agencije sa ugostiteljskim objektima i pčelarima duž „Puteva meda“ te dovesti do boljeg plasmana meda i proizvoda od meda na zadovoljstvo proizvođača ali i samih potrošača. U cilju promocije meda u prehrani i poboljšanja gastronomske ponude pripremili smo i „Medenu kuharicu“ sa tradicionalnim i modernim receptima jela i pića na bazi meda. Nadamo se da će kroz saradnju turističkih zajednica i agencija iz BiH i Crne Gore domaći i inozemni turisti i gosti obići „Puteve meda“ i kroz aktivni odmor doživjeti sasvim novo iskustvo Hercegovine i Crne Gore“, kazao je Majić.

Andrijana Kvesić,ispred organizacije „Okusi Hercegovinu“ istaknula je kako se promotivno-prodajna mjesta meda nalaze u Mostaru, Trebinju, Ravnom i Gacku. Dodala je kako su hoteli i restorani sve više zainteresirani za novi turistički proizvod i žele u svoje menije uvrstiti recepte jela u kojim se med koristi kao namirnica. Dodala je kako vjeruje da će interes naći i turističke agencije koje će izraditi turističke posjete „Putevima meda“ te prirodnim i kulturnim znamenitostima Hercegovine i susjedne Crne Gore.

Studijska posjeta traje od 3. do 5. 10. 2016. Godine. Tokom drugog dana posjete biće zvanično otvoreno i promotivno-prodajno mjesto u Trebinju. U toku studijske posjete, učesnici će obići Mostar, Stolac, Ljubinje, Ravno, Trebinje u BiH i Nikšić, Plužine, Žabljak i Šavnik u Crnoj Gori kuda se protežu „Putevi meda“, uz posjete učesnicima u turističkom proizvodu: pčelarima, ugostiteljskim objektima i promotivno-prodajnim mjestima meda, proizvoda na bazi meda i drugih tipičnih proizvoda.

Projekt financira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2007-2013. Nositelji projekta su: Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar (BiH) i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore (Crna Gora), a partneri na projektu su: Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (Crna Gora) i Udruženje „Okusi Hercegovinu“ (BiH). Ukupna vrijednost projekta iznosi 412.464 € (806.709,46 KM) od čega EU financira 84,70%. Projekt se provodi 22 mjeseca na područjima općina Trebinje, Nevesinje, Gacko, Bileća, Berkovići, Ravno, Mostar, Stolac i Ljubinje (BiH), te općina Žabljak, Plužine, Šavnik, Nikšić, Mojkovac i Kolašin (Crna Gora).

Za informacije o projektu kao i za više informacija o studijskom putovanju molimo da nas kontaktirate na +387 (36) 580 151, te na broj mobitela 063/418-203 ili na e-mail: alma@linkmostar.org – Alma Papić, menadžer projekta.

Related Posts