Suradnjom do bolje promocije

U prostorijama Nacionalnog muzeja Crne Gore,  5.03.2020 održan je drugi sastanak Zajedničkog tima za implementaciju projekta „Zanimljivi muzeji-aMUSeumING“. Prekogranični projektni tim čine predstavnici Nacionalnog muzeja Crne Gore, Muzeja u Jablanici i predstavnici LiNKa iz Mostara. Implementacija projekta je počela 15.11.2019 godine i do sada su rađene pripremne aktivnosti za poboljšanje tehničkih i upravljačkih kapaciteta muzeja, kao i drugih relevantnih kulturno-istorijskih lokacija u prekograničnom području.

U prethodnom periodu su analizirani tehnički i upravljački kapaciteti muzeja, i kulturno-istorijskih lokacija, te nivo interesa turista za kulturno nasljeđe, povezanost turističkih operatera i njihovu spremnost za međusobnu suradnju. Pokrenute su procedure za nabavku savremene opreme i tehničke podrške osoblju muzeja, kako bi se na što bolji i kvalitetniji način sami muzeji i muzejske postavke približile široj javnosti, mlađoj populaciji i time postali jedan od glavnih interpretatora kulturnog nasljeđa. Takođe, u maju se očekuje obuka i certificiranje 20 vodiča po Interpret Europe metodologiji koji će znatno poboljšati kvalitet usluga turistima i posjetiocima. Od maja su planirane i posebne promotivne aktivnosti prema individualnim putnicima/posjetiocima, kao i rad sa tur operatorima.

Projekt prekogranične saradnje „Zanimljivi muzeji / Amusing Museums“ (aMUSeumING) finansira Evropska unija u sklopu programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Projekt zajednički provode Udruženje LiNK iz Mostara u saradnji sa Nacionalnim Muzejom Crne Gore (CG) i općinom Jablanica (BiH) . Ukupna vrijednost projekta je 394.904 EUR, od čega Evropska unija finansira 333.575 EUR (84,47%).

Related Posts