U organizaciji LiNK-a rasprava o ubrzanju registracije tvrtki u FBiH

U organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar u prostorijama Intera Tehnološkog Parka Mostar održan je sastanak na temu „Ubrzanje procesa reformi registracije privrednih subjekata u sudovima FBiH“. Na sastanku su prezentirani rezultati iz prakse i primjeri koji otežavaju rad gospodarstvenika i u interaktivnoj komunikaciji otvoreno je još nekoliko važnih pitanja koja opterećuju gospodarstvo. Ispred Udruženja LiNK govorio je predsjednik Tomislav Majić, o samom projektu Alisa Gekić, te o registraciji biznisa i primjerima ispred Intere Tehnološkog parka Mostar Goran Dodig i Meliha Gekić Lerić, kao i sami sudionici u plenarnoj raspravi.

Osobno iskustvo iz svojih problema u procesu registracije iznio je i Almir Dodiković koji je kao mladi poduzetnik sa prijateljem otvorio informatičku firmu i zaposlio još dva studenta, a njegova registracija je trajala skoro 60 dana i koštala je skoro 3.000 KM. „Samu registraciju ne treba samo gledati kroz duljinu trajanja nego i financijske troškove, od notarskih obrada do hodanja od šaltera do šaltera. Od svega ipak najviše se troši vremena i to baš na administraciju“, kazao je mladi poduzetnik.

Predsejdnik Udruženja LiNK Tomislav Majić modelirao je sastanak i govorio o problemima s kojim se susreću poduzetnici i rješenjima, kako i samim institucijama na koje se odnose same preporuke za poboljšanje poduzetništva u HNŽ/K i FBiH ali i cijeloj BiH. „Prema trenutačnim podacima, Republika Srpska je ubrzala proces registracije novog poduzeća i značajno smanjila troškove prve registracije. U RS-u se poduzeće može registrirati za pet dana, uz trošak od do dvjesto KM, dok je u FBiH i dalje taj proces dosta duži. Nedostatke vidimo i u nekim člancima novog Prijedloga Zakona o privrednim/gospdoarskim društvima FBiH koji je prošao Zastupnički dom Parlamenta FBiH ali ne i Doma naroda“, istaknuo je Majić. Dalje je govorio o nedovoljnoj brizi Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije koje je nadležna za mala i srednja poduzeća i njihovoj nebrizi, jer se isključivo bave velikim javnim poduzećima, kako što su elektroprivrede i rudnici. Istaknuo je potrebu većeg uvažavanja Federalnog ministarstarstva poduzetništva i obrta, kao i strukovnih komora i nevladinih organizacija.

Sastanak je organiziran kao dio aktivnosti PROGRAMA ODRŽIVOSTI CIVILNOG DRUŠTVA U BIH (CSSP), odnosno druge komponente koja se odnosi na kampanju javnog zagovaranja:Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta. CSSP program finansira USAID i Ambasada Velike Britanije u BiH, a suorganizator sastanka je Intera Tehnološki park Mostar.

 

 

Related Posts