U Ravnom druženje novinara Hercegovine

U radnom dijelu novinari i predstavnici medija imali su prigodu se upoznati sa socio-ekonomskim obilježjima i utjecaja Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, te vidjeti prezentacija programa i projekata za održivi razvoj i prekograničnu suradnju. Po završetku prezentacije, u interaktivnoj komunikaciji su produbljene prezentirane činjenice i mogućnosti gospodarskog razvoja ovoga kraja.

Predsjednik Majić je naglasio kako je Udruženje LiNK vršeći svoju misiju, doživljavajući svoju viziju i ostvarujući svoje ciljeve, u svom 15-godišnjem postojanju, ostvarilo znatan utjecaj na socio-ekonomske faktore koji utiču na okruženje u prvom redu na području Hercegovine, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Taj imidž i utjecaj je ostvaren u sljedećim oblastima: jačanje socio-ekonomskog položaja žena, edukacija i jačanje vještina nezaposlenih osoba i osoba pred rizikom od gubitka posla, cjeloživotnog učenja, zapošljavanja mladih, osiguranje podrške osobama sa intelektualnim teškoćama kao i osobama sa invaliditetom, jačanja i promocije poduzetničke infrastrukture i samog poduzetništva, kao i osiguranje financijske podrške kroz kreditno-garantni fond, te jačanja kapaciteta javnih institucija i dijaloga među njima.

Primjerice Udruženje LiNK je između ostalog, implementiralo 44 projekta, vrijednosti preko 5 miliona KM, kroz Kreditno garantni fond plasirano je oko 6 miliona KM i podržano 227 malih i srednjih poduzeća, kreirano je oko 400 radnih mjesta, te indirektno podržano 865 radni mjesta. Također, uspostavljena su dva poslovna inkubatora površine 839 četvornih metara, uspostavljena su dva reciklažna dvorišta površine od 1080 četvornih metara, obučeno preko 1500 kandidata kroz razne obuke, pružena podrška preko 400 malih i srednjih poduzeća te podržano podizanje nasada ljekovitog bilja za 6000 četvornih metara ali i utjecaja na kreiranje javnih politika koje moraju imati daleko više sluha za ekonomiju i poduzetništvo.

Druženje je organizirano kao dio aktivnosti PROGRAMA ODRŽIVOSTI CIVILNOG DRUŠTVA U BIH (CSSP), odnosno komponente koja se odnosi na Realizaciju strategije održivosti LiNK. CSSP program  financira USAID.

Related Posts