Uspostavljena regionalna saradnja za efikasno upravljanje otpadom

U Jablanici je 29.10.2019. godine formalno uspostavljena regionalna saradnja javno-privatnog partnerstva na projektu „Zajednički napori za 5% manje otpada“ između: Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK (BiH), Općine Jablanica (BiH),  Opštine Šavnik (CG) te Pčelarskog udruženja Matica Pljevlja (CG).

Glavni cilj projekta je uspostaviti integrirani sistem upravljanja otpadom u 6 opština kroz među-opštinsku i regionalnu saradnju BiH i CG, čime će se količina recikliranog otpada na ovom području uvećati za 5% do kraja 2021 godine“, istakao je  g. Tomislav Majić, predsjednik Udruženja LiNK Mostar, koje je koordinator ovog Projekta.

Govoreći o važnosti projekta, Salem Dedić, načelnik Općine Jablanica je iskazao zahvalnost  Delegaciji Europske unije, koja je prepoznala značaj ove oblasti te naglasio važnost efikasnog upravljanja otpadom za zdrav život i nesmetano funkcionisanje opštine, kao i važnost podizanja svijesti mladih ljudi.

Mijomir Vujačić, predsjednik Opštine Šavnik istakao je važnost jačanja kapaciteta, uvezivanja te razmjene dobre prakse sa partnerima iz regije po pitanju upravljanja otpadom.

Projekat „Zajednički napori za 5% manje otpada“ finansira Europska unija u okviru Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora u iznosu od 493.000 EUR.

 

 

Related Posts