Uz podršku EU otvara se Centar Kreativnih industrija u Danilovgradu

Danas su u Danilovgradu otvorene prostorije Kreativnog centra koje su adaptirane i opremljene u okviru projekta „Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“ koji se implementira uz podršku EU.

Centar će služiti kao multidisciplinarni prostor u kojem će se na inovativan način podržati razvoj kreativnih industrija i omogućiti kreiranje novih radnih mjesta, a svi zaintersovani moći će razvijati kreativno razmišljanje, preduzetnički duh i inovativnost u podržavajućem okruženju. Pored informativnih usluga, centar će pružati i usluge stručnih obuka za sticanje novih radnih vještina, te će omogućiti svim zainteresovanim preduzetnicima i pravnim licima, ali i onima koji planiraju da započnu bavljenje ovim djelatnostima da koriste novu sofisticiranu opremu za razvoj ideja u kreiranje novih proizvoda.

Tokom 2023. godine planirano je da centar pruži usluge i obuke za preko 200 zainteresovanih za korištenje CNC mašina, izradu majica, suvenira, korištenje audio vizuelne i dron tehnike. U saradnji sa sličnim centrima u Jablanici, Bijelom Polju i Konjicu centar će raditi na širenju tržišta i mogućnosti razvoja za aktere u sektoru kreativnih industrija. Kreativni centar se uspostavlja kao partnerska inicijativa javnih i privatnih organizacija.

Projekat „Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“ kroz program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora finansira Evropska unija, a zajednički ga provode Opština Jablanica u saradnji sa organizacijom Multimedijal iz Bijelog Polja, Opštinom Danilovgrad (CG) i Udruženjem LiNK iz Mostara. Ukupna vrijednost projekta je 455.000 eura, od čega Evropska unija finansira 367.000 eura.

Related Posts