Virtualno putovanje u prošlost u muzejima u Nikšiću i Jablanici

Modernizacija muzeja u Nikšiću i Jablanici realizuje se u okviru projekta prekogranične saradnje  „Zanimljivi muzeji“ koji finansira Europska unija.  Pomoću tehnologije za virtualnu stvarnost posjetioci će moći putovati u prošlost. Tako će posjetioci Muzeja u Jablanici doživjeti Bitku na Neretvi i naći se u središtu bitke, dok će se posjetioci u Nikšiću i Arheološkom centru Petrovići, moći vratiti hiljade godina unazad i osjetiti kakav je život bio na najznačajnijem prahistorijskom lokalitetu u Crnoj Gori „Crvena stijena“.

Izrada 3D animacija i snimanje 360֯ videa za VR aplikacije je u toku na oba lokaliteta, a do kraja godine očekuje se završetak građevinskih radova i opremanje VR prostora.

Virtualno iskustvo će učiniti posjetu muzejima atraktivnijom i dati jedan potpuno novi oblik u kojem se stvara dojam da se posjetioci zaista nalaze u historijskom prostoru i vremenu. U tom trenutku taj svijet koji se posmatra postaje virtualna stvarnost posjetilaca u koji su ugrađeni različiti elementi kao što su video, audio ili popratni informativni sadržaji u obliku slika ili teksta.

Projekt prekogranične saradnje „Zanimljivi muzeji / Amusing Museums“ finansira Evropska unija u sklopu programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Projekt zajednički provode Udruženje LiNK iz Mostara u saradnji sa Nacionalnim Muzejom Crne Gore (CG) i Općinom Jablanica (BiH) . Ukupna vrijednost projekta je blizu 400.000 eura, od čega Evropska unija finansira oko 300.000 eura.

Related Posts