DOŽIVI KULTURU

Promotivna tura „Doživi kulturu“ je održana jučer, 06.07.2022. godine, s ciljem predstavljanja bogatog kulturnog nasljeđa i turističkog potencijala Bosne i Hercegovine, sa posebnim naglaskom na kulturnu baštinu i stećke, kao kulturno blago iz srednjeg vijeka, koje je pod zaštitom UNESCO-a.

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama, turističkim sadržajima te predstavlja raskršće mnogih civilizacija i kultura. Kultura i turizam su oduvijek bili usko povezani. Era globalizacije, digitalizacije, masovno dostupnih informacija i turističkog sadržaja, je dovela do toga da se savremeni turisti sve više fokusiraju upravo na kulturni identitet podneblja koje posjećuju.

Svjesni sve zahtjevnijih potreba i interesa turista, partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Grčke i Italije su se udružile s ciljem promocije i valorizacije kulturnog nasljeđa. Tako je nastao PRONACUL projekat. Riječ je o međunarodnom projektu koji radi na promociji i unapređenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, u svrhu razvoja održivog turizma i transnacionalne strategije za zajedničku promociju cjelokupnog Jadranskog područja kao turističke destinacije. Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje, Slovenia, a Udruženje za poduzetništvo i posao LINK iz Mostara, kao jedan od partnera se se u svojim aktivnostima fokusirao na unapređenje i promociju dva lokaliteta kulturne baštine u Hercegovini – UNESCO zaštićene nekropole stećaka – Radimlja Stolac i Dugo Polje Jablanica, gdje su u prethodnom periodu provedene aktivnosti jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta te promocije turističke ponude.

U tu svrhu organizovana je i promo tura „Doživi kulturu“. Promotivna tura je započela posjetom JU Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“, u kojoj je postavljena i multifunkcionalna pametna ploča, koja će služiti za pristup digitalnim alatima, međunarodnim platformama te generalno za prezentaciju i promociju turističkog potencijala. Ovom prilikom je službeno predstavljena i aplikacija „Doživi Jablanicu“ putem koje posjetioci mogu na jednom mjestu dobiti sve informacije o turističkoj ponudi regije (uključujući informacije o spomenicima kulture, outdoor aktivnostima, smještajnim kapacitetima, manifestacijama itd).

„Mapirali smo više od 100 lokalnih resursa koji su značajni za održivi razvoj turizma i upravo nam je bio cilj da svaki posjetioc Jablanice na jednom mjestu može dobiti sve informacije o turističkoj ponudi, uključujući informacije o smještajnim kapacitetima, gastro ponudi, spomenicima kulture, prirodnim ljepotama, outdoor aktivnostima poput planinarenja, biciklizma, kajak tura i sl.“, naglasila je gđa. Alisa Gekić, direktorica Udruženja LiNK.

Nakon posjete Muzeju upriličen je obilazak nekropole Dugo Polje, gdje je održan kulturno-umjetnički program o srednjovjekovnoj Bosni i stećcima kao kulturnom blagu Bosne i Hercegovine. Uz stihove Maka Dizdara, kulturno-umjetničku izvedbu mladih iz Jablanice te degustaciju tradicionalnih jela, učesnici promotivne ture su istinski doživjeli kulturu ovog podneblja.

Na nekropolama je prethodno unaprijeđen cjelokupan sadržaj za posjetioce.  Nekropole su uređene i obogaćene novim klupama, stolovima sa nastrešnicama, solarnom rasvjetom te brojnim drugim sadržajem. Postavljene su i kante za smeće, te osiguran redovan odvoz smeća, kako bi se zaštitio i očuvao prirodan ambijent nekropole.

Implementacija PRONACUL projekta se provodi u okviru ADRION Programa koji finansira Evropska unija i traje do 9. mjeseca 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.770 348,98 EUR.

Za dodatne informacije kontaktirajte:

Alisa Gekić, Direktorica Centra usluga LiNK, +387 36 580 151, info@linkmostar.org

Related Posts