Evropska unija podržala mlade eko aktiviste iz BiH i CG

Kroz projekat “Zajednički napori za 5% manje otpada” je u prethodnom periodu ostvarena saradnja sa školama iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, s ciljem podizanja svijesti stanovništva o važnosti zaštite okoliša.

Učenici osnovnih škola iz Jablanice, Ostrošca, Prozora, Pljevlje i Šavnika su snimili kratke video zapise, kojima su poslali snažnu poruku o svijetu u kojem žele živjeti. Oni su poručili kako žele odrastati u društvu koje će voditi računa o prirodi i u kojem će svi shvatiti važnost recikliranja, čuvanja zelenila, ali i značaj smanjenja ukupne količine otpada. Video zapisi su imali takmičarski karakter, a učenici su na ovaj način identificirali neke od ključnih problema na nivou lokalne zajednice te predložili rješenja kojima bi se trenutna situacija mogla unaprijediti.

Na označenom linku pogledajte i poslušajte poruku ovih mladih ljudi.

Škole će u narednom periodu, uz finansijsku podršku projekta, implementirati male školske inicijative.

Pored toga, za sve učesnike u kampanji su predviđene simbolične nagrade, koje su predstavnici partnerskih organizacija uručili u prethodnom periodu.

 

 

 

Projekt „Zajednički napori za 5% manje otpada“ ima za cilj razviti integrirani i ekološki prihvatljiv sistem upravljanja otpadom u 6 općina na području BiH i Crne Gore, te povećati količinu recikliranog otpada za 5% do kraja 2021. godine.

Evropska unija finansira projekat sa 493.000 eura, a sprovode ga Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara, u partnerstvu sa općinom Jablanica (BiH), opštinom Šavnik (CG) i Udruženjem Matica iz Pljevalja (CG).

Related Posts