NABAVLJENA IT OPREMA ZA OPERATIVNI CENTAR UPRAVE ZA CIVILNU ZAŠTITU I VATROGASTVO HNK

Danas je u prostorijama Operativnog centra Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK upriličena primopredaja informatičke opreme, koja je nabavljena u okviru projekta „Zajednički odgovor“, u svrhu unapređenja sistema prevencije i intervencije u oblasti katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama i drugim faktorima u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Projekt „Zajednički odgovor“ finansira Evropska unija u okviru Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Projekat radi na unapređenju kapaciteta za prevenciju i intervenciju tokom, te oporavak nakon katastrofa, kao i generalno na unapređenju prekogranične saradnje BiH – CG u oblasti civilne zaštite i spašavanja.  

Jedna od aktivnosti projekta jeste opremanje interventnih službi na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kako bi se efikasnije i kvalitetnije odgovorilo novim izazovima. Pored IT opreme, koja je danas isporučena, kroz projekat je planirana i nabavka vatrogasne, ronilačke i planinarske opreme – za različite interventne službe i različite vrste spašavanja. Također, kroz projekat će se raditi na jačanju ljudskih kapaciteta za rad na terenu i rad u različitim interventim službama,  zatim na edukaciji i podizanju svijesti lokalnih institucija, organizacija, građana i drugih aktera te na izradi dokumenata od strateškog značaja, kao što su planovi upravljanja rizikom od katastrofa.  

Ukupna vrijednost projekta je preko 590.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila oko 490.000 eura bespovratnih sredstava. Realizacija projekta je počela 01.07. 2022. i trajat će 2 godine, a provode ga Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ/K u saradnji sa partnerima: Udruženjem za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore (FORS MNE).

Za više informacija, molim Vas kontaktirajte:  Alisa Gekić, izvršna direktorica Udruženja LiNK Mostar, +387 61 629 299, info@linkmostar.org  

Related Posts