Predstavnici Udruženja LiNK na 7. EUSAIR Forumu u Tirani

Ključni izazovi jadransko-jonske regije

Sedmi godišnji forum jadransko-jonskih država članica (EUSAIR) kao centralni regionalni događaj u području životnog okoliša, održivog turizma, digitalizacije i prometa sa naglaskom na aktivnom uključivanju mladih je održan u Tirani u periodu 16 – 18.05.2022.

Ovo je centralni regionalni događaj, na početku zamišljen kao manifestacija razmjene dobrih praksi između država članica u nizu projekata na sva četiri ključna stuba ove europske strategije (plavi rast, povezivanje regije, kvalitet životne sredine i održivi turizam), ali je odavno prevladala ove okvire.

Forum okuplja institucije odgovorne za vanjske poslove i europske fondove, predstavnike  Evropske komisije, eminentne stručnjake iz mnogih područja, poslovne i mlade ljude kako bi razgovarali o budućnosti strategije i njenoj ulozi u rješavanju ključnih pitanja u regionu.

Predstavnici Udruženja LiNK su zajedno sa partnerskim organizacijama i institucijama, saradnicima projekta PRONACUL iz Stoca i Jablanice uzeli učešće na Forumu a ciljem promocije turističkog potencijala regije kao i uvezivanja i razmjene dobrih praksi. Čuli smo zanimljive priče i iskustva institucija i organizacija na polju kreativnih industrija, razvoja turizma, kulturnog nasljeđa i zapošljavanja. Prisustvovali smo stručnim skupovima na temu strateških ciljeva regije te makro-regionalnom događaju organizovanom u okviru sub-klastera u kojem učestvuje PRONACUL projekat.

Bosna i Hercegovina je 16.05.2022. preuzela predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i EU strategijom za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR). Jadransko – jonska inicijativa je osnovana 2000. godine s ciljem podsticanja razvoja, jačanja sigurnosti i intenziviranja saradnje između zemalja regije te ubrzanju integracijskih procesa u Evropi. EUSAIR je jedna od 4 EU makro-regionalne strategije.

Related Posts