Projektni tim u Mostaru, Nevesinju, Trebinje i Ravno

 U okviru projekta TERRA – Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu, organizirani su okrugli stolovi u Mostaru, Nevesinju, Trebinju i Ravnom. Nositelji projekta su Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Udruženje „Okusi Hercegovinu“ projektni tim Josip Bule i Vedrana Pažin te Andrijana Kvesić. Tema okruglih stolova je bila Prezentacija Studije rute Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu, u okviru projekta Tipični proizvodi kao pokretač razvoja ruralnih područja TERRA – Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu.

Prvi korak u formalnoj uspostavi rute „Putevi meda“ je kreiranje ove Studije koja će precizno definirati detalje rute i uloge svih aktera na svakoj točki rute. Studija će biti baza za stvaranje memoranduma o razumijevanju (MoR) za uspostavljanje rute „Putevi meda“. Studija će precizno razraditi rad sve 4 promotivne info točke, edukativne i prodajne točke na terenu (proizvođače meda), ulogu turističkih organizacija i općina, ulogu udruženja proizvođača meda i ulogu trgovina. Također će precizno definirati gdje i kako će ruta „Putevi meda“ biti označena.

 

 

Prvi nacrt Studije se bazira na rezultatima aktivnosti istraživanja i mapiranja, fokus grupama i seminarima , te na desk i istraživanju na terenu. Gore navedene aktivnosti su uključivale anketiranje 150 aktera. Nakon toga su organizirane fokus grupe (operativni sastanci) na kojima se razgovaralo o saznanjima iz upitnika. Krajnji rezultat je kreiranje liste od 30 aktera (pčelara, ugostitelja i sl..) od kojih se očekuje aktivno učešće u projektu nakon što potpišu MoR (interni dokument koji definira prava i obaveze).

Nevesinje med

Na okruglim stolovima je prezentiran nacrt Studije učesnicima i usuglašeni finalni stavovi po pitanju „Puteva meda“ u Hercegovini. Studija je finalizirana na osnovu prezentiranih finalnih stavova.

Mapirani pčelari, restorani i hoteli su:

Ljubinje:
Milenko Betegalo predsjednik UP Ljubinje
Slaviša Bokić
Jovan Vujović

Bileća:
Budo Dangubić
Darko Papić
Željko Bajović – predsjednik UP Bileća

Gacko:
Miro Bjelogrlić
Dragan Mastilović
Dimitrije Milošević predsjednik UP Gacko

Nevesinje:
Boro Brenjo -predsjednik UP Nevesinje
Radmilo Govedarica
Pansion Stadion – Radmilo Laketa

Ravno:
Đure Raguž
Ivica Vukić – Restoran Zavala
Kovačević Milivoje

Trebinje:
Đorđije Gudelj
Nebojša Ljubibratić
Radivoje Maksimović
Milenko Sredanović
Hotel Platani
Motel Konak
Stara Hercegovina – Tanja Šakotić

Stolac:
Tuka Zahir i Edin
Ahmet Šejtanić

Mostar:
Pobrić Hasan- Restoran Busak
Damir Radić – Udruženje Eco Life
Ema Badžak – Nacionalni restoran MM
Omer Palikuća
Mario Tomić
Pravica Jovo

 

         

Ovaj projket finasira
Europska unija

Related Posts