PRONACUL – PRIRODNO I KULTURNO NASLJEĐE KAO PUT DO RAZVOJA ODRŽIVOG TURIZMA

Velika prilika za promociju i valorizaciju kulturnog nasljeđa došla je kroz implementaciju projekta PRONACUL – Promocija prirodnog i kulturnog naslijeđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima. Riječ je o međunarodnom projektu koji će raditi na promociji i unapređenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, u svrhu razvoja održivog turizma i transnacionalne strategije za zajedničku promociju cjelokupnog Jadranskog područja kao turističke destinacije.

Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje, Slovenija, a Udruženje za poduzetništvo i posao LINK iz Mostara, kao jedan od partnera će se u svojim aktivnostima fokusirati na dva lokaliteta u Hercegovini – UNESCO zaštićenim nekropolama stećaka – Radimlja Stolac i Dugo Polje Jablanica, gdje će se provoditi aktivnosti jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta te promocije turističke ponude.

Tokom 2021. godine započele su aktivnosti na uspostavi Virtualne komore PRONACUL koja će služiti kao multifunkcionalna platforma za razmjenu sadržaja i promociju područja.

Obzirom da lokaliteti pod zaštitom UNESCOa moraju poštovati određene propise i uskladiti aktivnosti sa nadležnim institucijama, Virtualna komora će služiti i kao svojevrsna baza znanja i iskustava iz cijele Jadranske regije“, istakla je gđa. Alisa Gekić, direktorica Centra usluga LiNK.

 Za pristup Virtualnoj komori i generalno prezentaciju i promociju turističkog potencijala regije, služit će multifunkcionalne interaktivne pametne ploče, koje će biti postavljene na turistički atraktivnim lokacijama – JU Muzej „Bitka za ranjenike“ u Jablanici te JU „Radimlja“ Stolac u Stocu.

„Svjesni smo da razvoj tehnologije već duže vremena pokazuje svoje prisustvo u svim sferama ljudskog života, a posebno u turizmu. Upravo s ciljem zadovoljavanja sve zahtjevnijih potreba savremenih turista te unapređenja turističke ponude,  postavljene su pametne ploče, i to ciljano na lokacije koje su posjećene od strane turista.    Cilj je da se  u saradnji s vodećim organizacijama iz svijeta kulturne baštine unaprijede kapaciteti nalazišta nekropola i iste promoviraju kao atraktivne  destinacije, sa integriranom turističkom ponudom“, istakla je gđa. Gekić.

Vodeći partner projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje, dok su partneri: LAG Istočna Venecija (Italija), Turistička zajednica Grada Rijeke (Hrvatska), Komora ILIA (Grčka), Regija Jonskih otoka (Grčka), Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK (BiH), Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet (Srbija), Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinja (BiH), Turistička zajednica Zagrebačke županije (Hrvatska), Općina Raška (Srbija), Grad Bologna (Italija), Centar za promociju poduzetništva Piran (Slovenija), te pridruženi partneri Kulturni centar Zagorje ob Savi Slovenija i JU Park prirode Žumberak- Samoborsko gorje (Hrvatska). Implementacija projekta se provodi u okviru ADRION Programa koji finansira Evropska unija i traje do 9. mjeseca 2022. godine.

Related Posts