Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu

U okviru projekta TERRA – „Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“ projektni tim je održao sastanak sa predstavnicima grada Trebinje, Udruženja pčelara i Turističke Organizacije Trebinje.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK – Tomislav Majić, projekt menadžer na projektu TERRA – Josip Bule, projekt administrator – Vedrana Pažin, Radivoje Maksimović – konzultant na projektu TERRA, predstavnica Grada Trebinje – Svjetlana Vuletić, predstavnica Pčelarske zadruge Žalfija – Jadranka Kujačić, predsjednik Udruženja pčelara Leotar – Obrad Ninković, te predstavnica Turističke organizacije Trebinja – Dragana Minov. Sastanku je također prisustvovala Amela Bećirević – projekt menadžer na LiNK-ovom projektu „Razvoj održivog turizma – Preko hercegovačkih staza do elafitskih otoka“ koji također obuhvaća regiju Trebinja u svojim aktivnostima.

Cilj sastanka je bio definirati suradnju Udruženja LiNK i projektnih timova sa Gradom Trebinje i Turističkom organizacijom Trebinje. Na sastanku su definirana međusobna zaduženja, obveze i postavljeni su određeni rokovi za provođenje projektnih aktivnosti na području Trebinja.

Projekt „Tipični proizvodi kao pokretač razvoja ruralnih područja – TERRA – „Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“ je projekt koji financira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2007-2013. Nositelji projekta su: Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar (BiH) i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore  (Crna Gora), a partneri na projektu su: Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (Crna Gora) i Udruženje „Okusi Hercegovinu“ (BiH).

Turistički proizvod “Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“ ima za tematiku antropološke, etnološke, kulturne, tradicionalne i gastronomske vrijednosti Crne Gore i Bosne i Hercegovine sa obaveznom prezentacijom proizvoda na bazi meda. U okviru projektnih aktivnosti planirano je otvaranje prodajno/promotivnog mjesta u Trebinju koje će služiti za prodaju kvalitetnog i provjerenog meda i proizvoda od meda. Fokus također neće biti samo na medu nego i na drugim tradicionalnim proizvodima ove regije.

Na sastanku je dobivena puna podrška svih sudionika za otvaranje promotivno/prodajnog mjesta u Trebinju.

Related Posts