Sastanak povodom novog Zakona o privrednim/gospodarskim društvima u FBiH

U organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i suorganizaciji Ministarstva privrede Hercegovačko-neretvanske županije/kantona održan je stručni skup na temu „Ubrzanje procesa reformi registracije privrednih subjekata u sudovima FBiH“. Stručni skup je održan sa predstavnicima resornih ministarstava (Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarsvo za pitanja branitelja), te Poslanicima u Skupštini HNK/Ž.

Clj stručnog skupa je pokretanje inicijative za adekvatnu implementaciju Novog Zakona o privrednim/gospodarskim društvima koji je kao jedan od reformski zakona usvojen od strane Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH, te koji je zvanično objavljen u Služenim novinama FBiH 21.10.2015. godine.

U raspravi prisutni su razgovarali o određenim članovima Zakona koje je potrebno izmijeniti s ciljem pojednostavljenja procedura i smanjenja troškova registracije privrednih subjekata, te nizu problema koji otežavaju rad malih i srednjih podueća, te prijedlozima i inicijativama za realiaciju s ciljem poboljšanja uvjeta za rad malog i srednjeg poduzetništva.

Sastanak je organiziran kao dio aktivnosti PROGRAMA ODRŽIVOSTI CIVILNOG DRUŠTVA U BIH (CSSP), odnosno druge komponente koja se odnosi na kampanju javnog zagovaranja:Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta. CSSP program  finansira USAID.

Related Posts