U Mostaru održana konferencija„LiNK-ujmo se radi podrške novim biznisima – LiNK4StartUps“

U Mostaru je, u Vijećnici, 13.09.2022. održana uvodna konferencija „LiNKujmo se radi podrške novim biznisima – LiNK4StartUps“.

Razvoj start-up-a /  novih biznisa

Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Grad Mostar, Grad Konjic, Općina Prozor/Rama, te Služba za zapošljavanje HNK/Ž, Ekonomski fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar, RadIN d.o.o Mostar i Eurosjaj d.o.o Konjic implementiraju projekt „LiNK4StartUps“.

Riječ je o projektu čiji je cilj podržati i poboljšati održivost i razvoj  start-up biznisa na tržištu rada koje vode ranjive kategorije – tačnije žene, mladi do 35 godina, osobe s posebnim potrebama, te pripadnici nacionalnih manjina.

Predsjednik udruženja „LiNK“ Mostar Tomislav Majić kazao je kako će u okviru projekta zainteresirani imati priliku proći obuku modela Međunarodne organizacije rada na kojoj će se upoznati s razvojem poslovnih ideja i vođenjem vlastitog biznisa.

U suradnji s tri jedinice lokalne samouprave smo usuglasili da će iz svojih lokalnih programa za  polaznike osigurati dodatne usluge, tako da to bude jedan kompletan paket koji će se pružiti mladim ljudima kako bi im se olakšala mogućnost pokretanja vlastitog biznisa.”, poručio je Majić.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina naglasila je kako je projekt “LiNK-ujmo se radi podrške novim biznisima – LiNK4StartUps“ dobra prilika za sve one koji žele pokrenuti bilo kakvu vrstu biznisa.

“Jako je bitno da ovaj projekt pomaže ljude koji imaju ideju da tu svoju ideju razrade i analiziraju te da osnuju start-up poduzeće koje će zatim imati podršku lokalnih vlasti. Grad Mostar podržava ovakav način pomoći mladim osobama kako bi ostali na ovim prostorima jer znamo što je pandemija učinila ljudima koji se bave biznisom, a pogotovo mladim ljudima koji imaju svoje ideje“, poručuje Komadina.

Ravnatelj Agencije za lokalni razvoj općine Prozor-Rama Danijel Burečić je istaknuo je kako je ovaj projekt bitan za ovu hercegovačku općinu.

“U posljednje vrijeme se puno ulagalo za pomoć mladima kroz različite projekte poput stambenog zbrinjavanja, kroz stipendiranje studenata i mnoge druge pogodnosti. Zadovoljstvo nam je što sudjelujemo u ovome projektu i glavni nam je cilj da se pokrene što više start-upova i da ovu obuku prođe veći broj mladih osoba“, kazao je Burečić.

Na konferenciji je, potpisom Sporazuma, zvanično uspostavljeno partnerstvo LiNK4StartUps te definisani ciljevi i plan rada, kao i  uloga lokalnih partnerstava kao instrumenta za zapošljavanje ranjivih kategorija.

Predstavljeni su i primjeri dobre prakse, a posebno je naglašena važnost ekonomskog osnaživanja ranjivih kategorija koji ne mogu same krenuti u avanturu realizacije vlastitih ideja i pokretanja biznisa kako bi mogli živjeti od svog rada te širiti svoja znanja i vještine. 

Na konferenciji su objavljena tri javna poziva za podršku pokretanju novih biznisa na području Grada Mostara, Grada Konjica i Općine Prozor-Rama. Prijavljeni kandidati će vještine i nova znanja moći steći kroz program obuka „Pokreni svoj posao“ po metodologiji Međunarodne organizacije rada. Na treninzima će certificirani treneri kandidate učiti kako razviti svoje poslovne ideje i kreirati poslovne planove kako bi u konačnici samostalno upravljali vlastitim biznisima. 

Finansijska podrška za osnivanje 20 novih biznisa

Zahvaljujući partnerstvu, uz mentorstvo će se i finansijski podržati osnivanje, vođenje i razvoj novih biznisa po principu „Od ideje do biznisa“. Kandidati će svoje biznis planove predstaviti pred stručnom Komisijom koja će izabrati 20 najboljih biznis ideja. Za ovaj vid podrške je osigurano 200.000,00 konvertibilnih maraka, od čega 100.000,00 KM za Grad Mostar, 50.000,00 KM za Grad Konjic, te 50.000,00 KM za Općinu Prozor-Rama.

Projekat “LiNK4startUps“ se provodi u okviru programa „EU4BusinessRecovery – COVID-19 Investment Response“ koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi UNDP u partnerstvu sa GIZ i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

Ukupna vrijednost projekta iznosi 349.500,00 KM sa periodom implementacije juni 2022 – maj 2023 god.

Related Posts